Bolu Sohbet

Bolu Sohbet

admin     30-05-21     Sohbet     Bolu Sohbet     830 Defa Okundu

Bolu, Türkiyenin en büyük 3. ilinden birisidir. Bolu’da yaşayan ve Bolu olan kullanıcılarımız için özel olarak açılmış bolu chat odaları kanalımızdır. Bolu sohbet kanalımıza giriş yaparak Boludan onlarca kişiyle tanışma fırsatını yakalayın.
Bolu’nun İlçeleri: Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrısçık, Mengen, Mudurnu, Seben ve Yeniçağa’dır.

Coğrafyası: Topraklarının yarıdan fazlası ormanlarla kaplı olan Bolu’nun yüzey şekillerinde dağlar, platolar ve ovalar önemli yer tutar. Önemli dağları güneyde Bolu Dağları, Abant Dağları, kuzeyde Sünnice Dağları, Çele Doruğu, Gerede’nin kuzeyinde Arkot ve Göl Dağları’dır. En güneyde ilk iki sıradan daha yüksek olan ve genel olarak Köroğlu Dağları adı verilen volkanik dağlar uzanır.

Yöre, yağış zenginliği ve eğimlerin çokluğu nedeniyle irili ufaklı doğal ve baraj gölleri açısından zengindir. İldeki göllerden bazıları, Abant, Yedigöller, Gölcük, Yeniçağa, Çubuk, Sünnet, Karagöl, Karamurat, Sülük, Gölköy, Aladağ ve Saraycık’ tır.

İklimi: Bolu genellikle Karadeniz iklim tipinin içinde yer almaktadır. Bunun yanında güney bölümlerinde İç Anadolu iklim tipi de görülmektedir.

Tarihçesi: Yazılı belgeler, arkeolojik eserler ve tarihî kaynaklara göre, Bolu’nun tarihi, Frigyalılar ile başlamaktadır. Sırasıyla Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar Bolu ve çevresine hakim olmuşlardır.

Bolu yöresine Osmanlı akını ilk kez Osman Gazi tarafından başlatılmış, Bolu yöresinin tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminin ilk yıllarına (1324-1326) rastlamıştır. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yapılan Millî Mücadele sonunda Bolu, 10 Ekim 1923′ de yeni düzenlemeler çerçevesinde vilayet haline getirilerek yeni bir yönetime kavuştu.

Ne Yenir: Bolu’nun fındık şekeri, çikolatası, çam balı, kaymağı, tereyağı ünlü tatlılarıdır. Kabaklı gözleme yöreye özgü hamur işidir.

Mudurnu’nun saray helvası, köpük helvası, Göynük’ün şeker fasulyesi Seben’ in elması, üzümü, Mengen’in peyniri yörenin tadılmaya değer yiyecekleridir.

Ne Alınır: Bolu’nun çam kolonyası, fındık şekeri, Bolu çikolatası, çam balı, kaymağı, tereyağı, kabaklı gözlemesi; Mudurnu’nun saray helvası, köpük helvası, ipek oyaları; Gerede’nin deri ve bakır eşyaları; Göynük’ün şeker fasulyesi, el dokumaları; Seben’ in elması, üzümü; Mengen’ in peyniri; Kıbrısçık’ın pirinci, el dokuması torbaları ve kilimleri, hediyelik olarak satın alınabilir.

Bolu’ya nasıl gidilir?

Karayolu: Ankara-İstanbul arası TEM otoyolu ve D-100 karayolu Bolu’ dan geçmektedir. Bu nedenle karayolu ile ülkenin her yanına ulaşım kolaydır. Şehrin çevresinde bulunan tarihi ve turistik yerlere otobüs ve dolmuşlarla gidilebilir. Bolu Otogarının kent merkezine uzaklığı 1 km’ dir.

İlimizin Tarihçesi

Bolu’nun ilk sakinleri Hititlerdir. M.Ö. 1211 senelerinde bütün Hitit toprakları gibi Bolu da Frigyalıların eline geçti. Frigyalıları yenen Lidyalılar Bolu’ya sahip oldular. Persler M.Ö. 6. asırda (546 senesinde) Lidyalıları yenince kısa bir müddet bölgeye hakim oldular. 200 sene Misya ve Patlagonya isimleri altında genel valilerle idare ettiler. M.Ö. 336’da Makedonya Kralı Büyük İskender, Persleri yenerek Anadolu’nun birçok yeri gibi Bolu’yu da ele geçirdi. Büyük İskender’in ölümü üzerine Makedonya Krallığı yıkılınca, Anadolu’nun bazı yerlerini Yunanlı olmayan fakat Yunan kültürü altında kalan milletler ele geçirdiler. Bugün bazı Afrika ülkelerinin resmi dili İngilizce ve Fransızcadır. Fakat bu ülkenin İngiliz ve Fransız milletiyle ilgisi yoktur. İşte o zamanda Yunanca konuşan, fakat Yunanlılıkla ilgisi olmayan bazı milletler, Anadolu’nun bazı bölgelerine hakim oldular. Bolu’da da Bitinya Krallığı kuruldu. M. Ö. birinci asırda Pers asıllı fakat Yunanca konuşan Pontus Devleti saldırınca, Bitinya’nın son kralı Üçüncü Nikomedes Romalıları yardıma çağırdı. Pontus Krallığı yenildi. Bitinya Kralı Üçüncü Nikomedes ölünce vasiyeti icabı Bolu bölgesi Roma İmparatorluğuna katıldı. Roma 395 senesinde ikiye parçalanınca Bolu, Doğu Roma’nın yani Bizans’ın payına düştü.

1071 Malazgirt Zaferinden sonra Türkler, Anadolu’nun batısına doğru ilerlemeye devam ettiler. Alparslan’ın oğlu Melikşah, Süleyman Şahı Kızılırmak ile İstanbul arasındaki bölgeyi almaya memur etti ve bölgeye yerleştirilmek üzere Türkistan’dan gelen 100.000 Türkmen verdi. Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074’te Bolu’ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar. Dadurga, Salur, Karken, Yenice, Çatak, Berk, Karaceli, Bayındır, Yuva ve daha pekçok yerin ismi hep Türk boylarının isimleridir.

Balkanlardan gelen Türkler Hıristiyanlaşmış, fakat Türkçe lisanını, örf ve adetlerini unutmamışlardı. Bunlar kısa zamanda Müslüman oldular. Selçuklu Devletinin komutanları Artuk, Tutuk, Danişmend, Karatekin ve Saltuk beyler, Süleyman Şahın emrinde İstanbul sınırına dayandılar.

Haçlı seferlerinde kısa bir müddet Bolu’ya Trobzon Rum İmparatorluğu hakim oldu ise de, bölgedeki halk Türk olduğundan bu işgal kısa sürdü.

1197’de Bolu ikinci defa fethedildi. Selçuklu Devleti yıkılınca (1308) bir ara Bolu Moğolların eline geçti. Osmanlı Devleti kurulunca, Osman Gazi zamanında Bolu, Göynük, Mudurnu ve Taraklı Konuralp tarafından fethedildi. Orhan Gazi zamanında ise Akçakoca, Kandıra, Düzce ve Üsküb fethedildi. Timur Hanın Ankara Savaşı zamanında Bolu, Candaroğulları (İsfendiyaroğulları)nın hakimiyetine geçmişse de, İkinci Murad Han zamanında yeniden Osmanlı Devletinin idaresine geçti. 1324-1694 arasında sancak olarak idare edildi. Bu tarihten sonra Voyvodalık haline getirildi. Kanuni şehzadelik devrinde Bolu’da valilik yaptı. 1811-1864 arasında tekrar bağımsız sancak haline geldi. Kütahya’daki Anadolu Beylerbeyliğine bağlı 14 sancak (vilayet) merkezinden biri oldu. Tanzimattan sonra, sancak olarak Kastamonu’ya bağlandı. Birinci Dünya Harbinden sonra düşman istilası görmediyse de maddi zarar gördü. Nüfus ve ticareti azaldı. Cumhuriyet devrinde vilayet oldu. Son senelerde yeniden her sahada gelişmeye başlamıştır.

1) Eski Belediye Önündeki Havuz

2) Büyük Camii ve Çevresi 70li yıllar

3) 1970 İzzet Baysal Caddesi

4) Çarşıbaşı Çeşmesi, Saraçhane Camii, Orta Hamam

5) İzzetbaysal Caddesi – Cumhuriyet Caddesi

6) 70 Yıl Önce Gerede

7) 70 Yıl Önce Karacasu Yolu

8) Fırka tepesi eski hal pazarı 1930’lardan bir kare

9) 1970 Bolu Pazarından


Etiketler: , , , , ,

Sende Paylaş:  Facebook    Tweet    Pinterest    Google+  

Yorumlar (1 Yorum)

    [01:38:58] Susmayi bende istiyorum
    [01:39:04] Anti bey dizi etkisinde kalmisim )
    [01:39:06] Inşallah başarabilirsem
    [01:39:08] Pelinsu seninle bir cay icelim 🙂
    [01:39:09] 😀
    [01:39:11] Sen hep konuş Senem ya
    [01:39:12] * Anti mod değiştirdi:+v Leyla
    [01:39:13]
    😀
    [01:39:14] S.a.
    [01:39:14] Badem balım=*=*=*=*

Yazı hakkında görüşlerinizi belirtmek istermisiniz?





AskFM.Gen.TR itibari ile güncellenmiştir.

istanbul Sohbet

,

Ankara Sohbet

,

izmir Sohbet

,

Adana Sohbet

,

Adıyaman Sohbet

,

Afyonkarahisar Sohbet

,

Amasya Sohbet

,

Antalya Sohbet

,

Artvin Sohbet

,

Aydın Sohbet

,

Balıkesir Sohbet

,

Bilecik Sohbet

,

Bitlis Sohbet

,

Bolu Sohbet

,

Burdur Sohbet

,

Çanakkale Sohbet

,

Çorum Sohbet

,

Denizli Sohbet

,

Edirne Sohbet

,

Elazığ Sohbet

,

Erzincan Sohbet

,

Erzurum Sohbet

,

Eskişehir Sohbet

,

Gaziantep Sohbet

,

Giresun Sohbet

,

Gümüşhane Sohbet

,

Hatay Sohbet

,

Isparta Sohbet

,

Mersin Sohbet

,

Kars Sohbet

,

Kastamonu Sohbet

,

Kayseri Sohbet

,

Kırklareli Sohbet

,

Kırşehir Sohbet

,

Konya Sohbet

,

Kütahya Sohbet

,

Malatya Sohbet

,

Manisa Sohbet

,

KahramanMaraş Sohbet

,

Mardin Sohbet

,

Muğla Sohbet

,

Muş Sohbet

,

Nevşehir Sohbet

,

Niğde Sohbet

,

Ordu Sohbet

,

Rize Sohbet

,

Sakarya Sohbet

,

Samsun Sohbet

,

Siirt Sohbet

,

Sinop Sohbet

,

Sivas Sohbet

,

Tekirdağ Sohbet

,

Tokat Sohbet

,

Trabzon Sohbet

,

Uşak Sohbet

,

Van Sohbet

,

Yozgat Sohbet

,

Zonguldak Sohbet

,

Aksaray Sohbet

,

Bayburt Sohbet

,

Karaman Sohbet

,

Kırıkkale Sohbet

,

Batman Sohbet

,

Bartın Sohbet

,

Ardahan Sohbet

,

Yalova Sohbet

,

Karabük Sohbet

,

Kilis Sohbet

,

Osmaniye Sohbet

,

Düzce Sohbet

,

Ağrı Sohbet

,

Bingöl Sohbet

,

Mobil Sohbet

,

Sohbet Siteleri

,

Sohbet Odaları

,

Sohbet Sitesi

,

Bursa Sohbet

,

Mynet Sohbet

,

Konya Sohbet

,

Eskişehir Sohbet

,

islami Sohbet

,

Dini Sohbet

,

Geveze Sohbet

,

Kelebek Sohbet

,

Zurna Sohbet

,

Almanya Sohbet

,

Hollanda Sohbet

,

Avrupa Sohbet

,

Belcika Sohbet

,

Bizimmekan Sohbet

,

Turk Sohbet

,

Cinsel Sohbet

,

Gay Sohbet

,

Gabile Sohbet

,

Yetişkin Sohbet

,

Evli Sohbet

,

Dul Sohbet

,

Olgun Sohbet

,

Omegla Sohbet

,

Omegle Sohbet

,

Sıcak Sohbet

,

Aşk FM Radyo Sohbet